USWA2019 | Nijha 360Challenge & Bar Jam

content decor

Urban Sports Week Amsterdam


Van 19 t/m 23 juni vond in Amsterdam de 3e editie van de Urban Sports Week plaats! Nijha realiseerde er samen met haar partners de Urban Sports Area op het wereldberoemde Museumplein. Op zaterdag 22 juni organiseerde Nijha & Kratos er samen met Guinness World Records voor het eerst de ‘most 360 swing tornados in 1 minute’ poging mede onafhankelijk gejureerd door de Nederlandse Calisthenicsbond. Op zondag 23 juni organiseerden wij de USWA2019 Bar Jam in het midden van het Museumplein.  


Nijha360Challenge


Tijdens de #Nijha360Challenge deden toppers uit de Calisthenicsscene een poging om een heus wereld record te vestigen. Uiteindelijk gingen de volgende calisthenicsatleten de uitdaging aan, namelijk Eimke Jansen, Tommy Gilling, Thomas Stuijfzand, Maghenry Nahr & Rico Mesa; het beloofde een spektakel te worden!


“Houd rekening met een enorme wind zaterdag, want heel Nederland zal deze Tornado’s voelen.

Een wervelwind van kracht en souplesse komt erbij kijken!” - Waarschuwde de NLCB  


De 360 is niet alleen een challenge, maar ook een uiting van wat mogelijk is op eigen lichaamskracht. Naast kracht komt er ook coördinatie, mobiliteit & lichaamscontrole bij kijken. Iedere atleet moest binnen 1 minuut zoveel mogelijke ‘360 swing tornado’s’ uitvoeren. Vooraf vonden er kwalificaties plaats om in de finale te komen. Pas in de finale kon de des betreffende atleet een poging doen om het Guinnes world record te vestigen.  


De Nijha aftermovie
Helaas is het niet gelukt een officieel Guinness World Record te vestigen, want het minimum aantal moest 10 zijn. Tommy Gilling kwam echter tot 7, wat natuurlijk al een topprestatie is! Deze poging was een opwarmertje en de volgende keer zetten we Nederland wereldwijd op de kaart met deze bijzondere challenge. Ondanks dat het niet gelukt is, zijn we trots op alle atleten. Ze hebben alles gegeven en de sport op een prachtige, indrukwekkende manier vertegenwoordig, waardoor de vele mensen op het Museumplein een prachtig beeld hebben gekregen van calisthenics! 


De Bar Jam

“I hope you like jammin’ too!”  

Ook op de zondag was er genoeg leven in de brouwerij. Verschillende Nederlandse teams en top atleten kwamen langs om hun moves te laten zien. Het was prachtig om te aanschouwen hoe ze allemaal kwamen oefenen op de Kratos mobiele opstelling mét de langste freestyle bar van Nederland. Ze wisten niet van opgeven en de moeilijkste tricks werden er veelvoudig uitgeprobeerd terwijl het publiek hen aanmoedigde; men stond versteld van hetgeen dat mogelijk is! Het mag duidelijk zijn dat het veel doorzettingsvermogen vergt om na het vallen elke keer weer op te staan en opnieuw te proberen.


"Practice makes perfect."


Naast het oefenen en vertonen van ongelofelijke skills, wordt er ook veel van elkaar geleerd. Wanneer men een mogelijkheid ziet om elkaar te helpen of tips te geven, dan wordt dit maar al te graag gedaan. Iedereen staat klaar voor elkaar en zelfs hiphopartiest Bizzey plaatste een verhaal op Instagram waarin hij aangemoedigd werd en voor het eerst een swing 360 deed op de Kratos opstelling; beastmode, check!